5 Mayıs 2016 Perşembe

EFT (Emotional Freedom Techniques) SSS (Sık Sorulan Sorular)


EFT Nedir?

 EFT tüm Dünya’da yüz binlerce kişinin başarı ile uyguladığı bir 'ENERJİ PSİKOLOJİSİ TEKNİĞİ’ dir. Enerji psikolojisi, zihin ve beden sistemlerinin beraber düşünce duygu ve davranışlar arasındaki ilişkiyi ele alan psikoloji dalıdır.

EFT kendimizi ve diğerlerini iyileştirmek ve büyümesine yardımcı olmak için yeteneğimizin bir geliştirilmesidir.Duygusal stres ve onun semptomları olan sağlık, huzur ve ilişkilerle ilgili sorunları çözme çalışmalarında bugünkü mevcut en güçlü araçlardan biri EFT’ dir.



Sanıldığının aksine sadece psikolojik rahatsızlıklarda değil, tüm fiziksel rahatsızlıklarda bu teknikten yararlanmak mümkün.

Bilişsel davranışçı terapi, konuşma, NLP ve çeşitli somatik yöntemler de dahil olmak üzere yaklaşık 42 diğer yardımcı yöntemleri entegre eder.

 

EFT Tarihçesi nedir?

1960 ve 1970'lerde George Goodheart ve John Diamond ile başlamıştır. Amerikalı psikolog Roger Callahan 1980 yılında su korkusu yüzünden şiddetli baş ağrıları çeken ve kabuslar gören bir hastayı uzun süre klasik yollarla tedavi edemeyince bedendeki enerji sistemi üzerine çalışmakta olan Callahan, hastanın midesindeki ağrıdan bahsettiği sırada tamamen içgüdüsel olarak, mide meridyenin uç noktası olan göz altındaki noktalara parmak uçlarıyla birkaç kez vurur. Bunun üzerine, hasta su fobisinin kalmadığını söyleyerek en yakındaki yüzme havuzuna koşar ve yüzüne su serper. Callahan buradan yola çıkarak araştırmalarını bu yönde yoğunlaştırır ve yeni bir enerji tekniği geliştirerek bu tekniğe TFT (Thought Field Therapy) adını verir.

1990'lı yıllarda Patricia Carrington, Gary Craig, Fred Gallo, Donna Eden, Carol Look gibi araştırmacıların üzerinde çalıştığı konu, bir mühendis olan Gary Craig tarafından TFT üzerinde bir takım değişiklikler yaparak daha rafine hale getirilir ve EFT (Emotional Freedom Technique) olarak öğretilmeye başlanır.

 

Hangi teoriye dayanır?

EFT geleneksel Çin tıbbındaki akupunktur yöntemlerine dayanan bir enerji çalışmasıdır. Kişi, parmak uçlarıyla vücudundaki bazı akupunktur noktalarını tıklar. Buradaki temel prensip herhangi bir olumsuzluktan dolayı vücutta tıkanıklığa uğrayan enerji akımlarının tıklama yoluyla normal hallerine geri dönmeleridir.

Böylelikle enerji akımı tıkanıklığına neden olan problem ortadan kalkar ve yerine olumlu düşünce veya davranış modelleri yerleşir. Sizi rahatsız eden ve sisteminizi yavaşlatan duygulardan arındıkça daha sağlıklı ve mutlu olursunuz, üretkenliğiniz artar

EFT Çin tıbbındaki enerji meridyenleri ile batının kinesyolji ilminin çok başarılı bir sentezidir. EFT’yi akupunktur, akupressure gibi tekniklerin iğnesiz yapılan bir versiyonu olarak da değerlendirebiliriz. Hatta psikolojik bir masaj tekniği olarak da görebiliriz. Aynı enerji meridyenleri kullanılarak yapılan akupunktur tedavisine çok benzemektedir.

Bu teknik fiziksel ve duygusal rahatsızlıkları tedavi etmekte kullanılır. Akupunkturdan farkı iğnelerin kullanılmamasıdır. İğneler yerine, belirli bir problemi düşünürken kafanıza veya göğsünüze parmak uçlarınızla yapılan kısa ve hafif vurmalardır. Bunun amacı belli meridyenlere kinetik enerji akışını sağlamaktır.

 

EFT’nin bilimsel yönü nedir?

EFT henüz araştırma süreci tamamlanmamış bir yöntem olmasına rağmen, şimdiye kadar yapılan bilimsel araştırmalar ve elimize gelen klinik sonuçlar EFT yönteminin korku ve travma tedavisi alanında önemli bir potansiyale sahip olduğunu gösteriyor.

Bunlarda biri Journal of Clinical Psychology 'de yayımlanan Wells araştırması Amerika ve Avustralya'da çalışan bilim adamları, test şahıslar üzerinde böcek fobisine ilişkin yaptıkları araştırmalarda EFT yönteminin etkili ve kalıcı çözümler getirdiğini kanıtlamaktalar.

Amerika'da yapılan bir diğer araştırma EFT yönteminin trafik kazalarından ileri gelen post travmalalarda kullanımını içeriyor. Araştırmaya göre kendilerine EFT uygulanan kazazedeler üç aylık bir süre içinde beyin dalgalarında ve stres ölçeklerinde olumlu bir gelişme gösteriyorlar. Aynı araştırmanın ikinci bölümünde EFT'nin epilepsi hastası küçük çocuklar üzerindeki iyileştirici etkisi kanıtlanıyor.

Almanya'da yayımlanan bir çalışmada  bir araya gelen terapistler, psikoterapinin çeşitli alanlarında yaptıkları çalışmalarda EFT'den aldıkları başarılı sonuçları ayrıntılarla sergiliyorlar.

 

EFT’nin uygulama alanları nedir?

EFT nin uygulama alanı çok geniştir:
Fobilerden kurtulmak (örümcek korkusu, yükseklik korkusu, toplum önünde konuşma korkusu vb)
Bağımlılıklardan özgürleşmek (sigara, alkol bağımlılığı), fiziksel ağrılardan kurtulmak için(sırt, bel ağrıları vb)
Geçiş acılardan özgürleşmek (tacize maruz kalma, travmalar vb) için kullanılabilir.
Olumsuz Duygular (Değersizlik, stres, öfke, korku, endişe, acı, üzüntü, suçluluk, güvensizlik, korku, nefret, kıskançlık, fobi, panik atak, depresyon)
Olumsuz İnançlar (“Şanssızım, Talihsizim, Yalnızlığa mahkumum, Beceriksizim, Sevilmeye layık değilim, Para geldiği gibi gider, Babana bile güvenmeyeceksin, Bütün erkekler aldatır, Bütün aksilikler beni bulur)
Bedensel Sorunlar (Allerjiler, sırt ve bel ağrıları, fibromiyalji, kabızlık, cinsel sorunlar, şişmanlık, sedef hastalığı, karın ve mide ağrıları, iştahsızlık)
Hedef Belirleme (İşyerinde, ilişkilerde, kazanç düzeyinde, projelerde, toplumda yer belirlemede, hayat amacını bulmada)
Performans Artırma (Sınav, iş, spor, sanat alanlarında, kolay odaklanma, hafıza geliştirme, yaratıcılık, disiplin geliştirme, verim artırma)
Ruhsal Gelişim (Dinginlik, dengeli ilişkiler, sevecenlik, affetmek, sevgi ve hoşgörü geliştirme)
EFT, tedavi süreci içinde kişiye psikolojik acı vermiyor ve uzun seanslar gerektirmiyor. İlaç ve iğne tedavisi içermiyor. EFT’nin işe yaraması için, kişinin buna inanması da gerekmiyor. Hiç bir yan etkisi olmadığı için, her durumda kullanılabilir. Doğru uygulandığında başarı oranı çok yüksektir. (%85-97) Hızlı bir tedavi yöntemidir. Bu sebeple terapistler, doktorlar, akupunktur ve refleksoloji uzmanları ve yaşam koçları tarafından hasta ve danışanlara rahatça uygulanmaktadır. Ayrıca kişi, bir defa bu tekniği öğrendikten sonra kendi kendine de uygulayabilmektedir.

 

EFT’nin Bana Ne Faydası Olur?

EFT duygular, korkular, negatif ve olumsuz inançlar üzerinde çalıştığı için hayatınızı sekteye uğratan KORKULARINIZDAN ÖZGÜRLEŞİRSİNİZ.

EFT ile kendinizi güzel ve tam görmeye başlar kendinizi sevmeyi ve kabul etmeyi öğrenirsiniz. Kendinizi sevmeye başlayınca hayat size ödüller vermeye başlar ve mutluluğa adım atmış olursunuz.

EFT ile hastalanırım düşüncesi içinde geçen ve hastalık hastası haline gelen düşüncelerinizi temizleyerek sağlıklı bir birey haline gelirisiniz.

EFT ile ikili ilişkilerde yaşadığınız olumsuz olaylar sonrası oluşan duygusal travmaları temizleyerek öfkeden, acıdan ve nefretten özgürleşirsiniz.

 

EFT'nin Artıları nedir?

Hızlıdır; en inatçı tıkanıklıkları bile bir ay içinde sorun olmaktan çıkarır.
Etkili ve kalıcıdır; takıntı, üzüntü, korku ortadan kalkar.
Güvenlidir; iğne, kimyasal madde vb. kullanılmaz.
Özeldir; diğer psikoterapilerde tüm hayatınızı anlatmanız gerekebilir, EFT’ de ise çözmek istediğiniz sorun bulunur ve hemen ortadan kaldırılır.
Öğrenmesi ve uygulaması kolaydır.
Kendi kendine uygulanabilir
Soruna bağlı olarak başarı oranı % 85-97'dir

 

EFT Vuruş Noktaları nereleridir?
a)Kaş ucu: Kaşın başladığı, altındaki kemiğin burun ile birleştiği nokta
b)Göz yanı: Gözün dış köşesindeki kemiğin üzerindeki nokta
c)Gözaltı: Tam karşıya bakarken gözbebeğinin iki buçuk santim altındaki kemiğin üzerindeki nokta
ç)Burun altı: Burnun hemen altındaki, dudak üstünde orta nokta
d)Çene: Çenenin alt sınırı ile alt dudağın ortasındaki nokta
e)Köprücük Kemiği: Köprücük kemiği ile ilk kaburganın göğüs kemiği ile birleştiği nokta. (Göğsün tam ortasındaki kemiğin üst bölümü "U" şeklindeki boşluğundan aşağı iki-üç santim kadar inip sağa/sola iki-üç santim gidince bulduğunuz nokta)
f)Kol altı: Koltuk altında, biraz aşağıda bulunan nokta (Erkeklerde meme ucu hizasında, kadınlarda ise sutyenin kol altına dönen bölümünün ortasında bulunan nokta)
Parmaklar: Parmaklarınızın hepsinde avucunuzu yere bakar şekilde tuttuğunuzda tırnağın size bakan tarafında bulunan kenarındaki nokta
g)Başparmak
h)İşaret parmağı
j )Orta parmak
k)Küçük parmak
m)Karate kesme noktası: Bilek kemiği ile küçük parmağın dibi arasında, elin etli kısmında tam ortadaki nokta. (Karate kesme hareketi yaparken kullanılan yerin ortasında)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder